Výskyt parabenů v ANTI-AGE přípravcích

31.5.2017

Denisa Novotná Schneiderová


O parabenech jste již pravděpodobně slyšeli spoustu ne příliš lichotivých skutečností, v minulosti se o nich diskutovalo zejména v souvislosti s jejich vlastností napodobující fungování hormonů, ovšem nic takového jako teď.  Studie publikovaná v Journal of Investigative Dermatology uvádí, že methylparaben, levný antimikrobiální konzervant běžně používaný ve stovkách přípravků jako jsou make-upy, pleťové krémy a anti-age přípravky, paradoxně zanechává pokožku bledší, sušší a vrásčitou.

Dermatoložka Schweiger Dermatology Group a asistentka profesora dermatologie v Mount Sinai Medical Centru Rachel Nazarian vysvětluje, že studie prokázala, že vysoké koncentrace methylparabenu snižují existující hladinu kolagenu a ovlivňují jeho další tvorbu. V neposlední řadě zvýšením hladiny toxických molekul urychlují stárnutí a odumírání kožních buněk. Dodává, že fakt, že studie byla prováděna na myších její výsledky nijak nezpochybňuje. Kůže myší je totiž velmi podobná té lidské a je v dermatologii běžně využívána jako měřítko, co by stejné množství látky způsobilo na naší pleti.

Protože toto je jedna z mála studií prokazující, že tento typ parabenu zapříčiňuje stárnutí pleti, následné výzkumy se stále provádějí, říká doktorka Nazarian.  Dodává, že vezmeme-li v úvahu, že tento konzervant způsobuje snížení tvorby kolagenu a tím ztrátu pružnosti a zdravého vzhledu, tak i pokud vaše kosmetické přípravky neobsahují tak vysokou koncentraci množství jako ve studii, je lepší se takovéto látce vyhnout úplně.

„Hned, co jsem si minulý týden studii přečetla, přehodnotila jsem, jaké produkty svým pacientům doporučuji,“ říká doktorka Nazarian. „Po laserovém ošetření jim jako následnou péči dávám anti-age krémy a přípravky pro stimulaci tvorby kolagenu. Dokud mě další výzkum nepřesvědčí, že žádné produkty s obsahem methylparabenu nepoškodí mnou prováděná ošetření, žádný z těchto produktů ho nesmí obsahovat."

Zákon udává povinnost, že ingredience musí být vždy uvedena v rámci složení přípravku. Může být ale uveden pod jinými záludnými názvy. (pozn. překlad. – toto platí především pro výrobky z USA, v rámci EU se setkáme s názvem methylparaben.) Zde uvádíme výpis možných synonym: 4-HYDROXY- METHYL ESTER BENZOIC ACID; 4-HYDROXYBENZOIC ACID, METHYL ESTER; 4-HYDROXYBENZOIC ACID, METHYL ESTER, POTASSIUM SALT; BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, METHYL ESTER; BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, METHYL ESTER, POTASSIUM SALT; BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, METHYL ESTER, SODIUM SALT; BENZOIC ACID, 4HYDROXY, METHYL ESTER; BENZOIC ACID, 4HYDROXY, METHYL ESTER, SODIUM SALT; METHYL 4-HYDROXYBENZOATE; METHYL ESTER 4-HYDROXYBENZOIC ACID; METHYL ESTER BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-)

Odkaz na originální článek: http://www.prevention.com/beauty/methylparaben-ages-your-skin


Zpět na výpis článků