Rozdíly v kvalitě liposomů

Rozdíly v kvalitě liposomů

Liposomy využívá medicína již více než půl století. Vědci objevili jejich schopnost přenášet celou škálu terapeutických látek. Právě pro tento princip jsou liposomy jednou z nejúčinnějších látek v současném kosmetickém průmyslu. Mnozí výrobci využívají jejich jedinečné schopnosti zlepšit průnik kosmetických účinných látek, a tím dosáhnout intenzivnějšího efektu pro pokožku.

Proč liposom

Základním stavebním prvkem liposomů jsou tzv. fosfolipidy. Fosfolipid je útvar s kulovitou hlavičkou, vážící na sebe vodu a dvojným lipidovým ocáskem, vážícím tuk. Při samotné výrobě se fosfolipidy shlukují do malých dutých kulovitých tělísek – liposomů – a zároveň jsou schopné do svých tvořících se vrstev „zapouzdřit“ látky rozpustné ve vodě (např. urea, kyselina hyaluronová, vitamin C), rozpustné v tuku (např. vitaminy E a A, jojobový, pupalkový olej) a mezi své vrstvy a do dutého jádra pojmout velké množství vody. Liposom je poté schopen tyto látky dopravovat v kůži na potřebná místa.

Kvalita a účinnost liposomů je ale u různých výrobců odlišná, proto je potřeba mít na paměti, že NENÍ LIPOSOM JAKO LIPOSOM. Záleží totiž na:

  • ZDROJI PŮVODU LECITINU
  • VELIKOSTI A POČTU VRSTEV LIPOSOMU
  • KONCENTRACI LIPOSOMŮ V PŘÍPRAVKU

ZDROJ PŮVODU LECITINU

Mnoho výrobců používá kvůli nižším nákladům tzv. hydrogenovaný neboli oxidačně stabilizovaný lecitin, který se kvůli plně nasyceným mastným kyselinám nedokáže v pleti vstřebávat a výsledné liposomy mají pro pleť naprosto minimální pěsticí účinek. Ve složení ho najdeme pod názvem Hydrogenated Lecithin.

Naproti tomu, pokud je lecitin získáván z přírodního rostlinného zdroje (v případě kosmetiky DR.BAUMANN ze sójového oleje), obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, které výsledným liposomům umožňují navazování v mezibuněčné hmotě a samotný průnik do hlubokých vrstev epidermu.

VELIKOST A POČET VRSTEV LIPOSOMU

Velikost liposomu musí být mezi 20-300 nm. Až stonásobně menší velikost, než má buňka, umožňuje totiž liposomu pronikat všemi vrstvami epidermu až do poslední, bazální. To ale platí pouze pro VÍCEVRSTVÉ LIPOSOMY, které se při cestě mezibuněčným prostorem vždy o jednu svou vrstvu zmenší, v ní transportované obsažené látky působí, a liposom prostupuje dál do hloubky se svými zbývajícími vrstvami. Tento princip se opakuje až do doby, než zbývá poslední vrstva s jádrem plným vody. Tedy čím více vrstev a menší velikost má, tím hlouběji je schopen proniknout.

Výzkum kosmetiky DR.BAUMANN již více než 30 let úspěšně vyrábí až sedmivrstvé liposomy, což je světový unikát.  Bez nadsázky lze říct, že díky až sedmivrstevným liposomům dokážeme při kosmetickém ošetření pleť pěstit zevnitř bez pomoci jakýchkoli přístojů na zapracování látek.

Doporučujeme tedy, abyste se při výběru přípravků zajímali, kolikavrstvé liposomy ve svých přípravcích výrobce nabízí.

KONCENTRACE

V kosmetice DR.BAUMANN jsou zastoupeny koncentrace od 4,5 až po 18 % obsah liposomů v přípravcích určených pro pleť, ve vybraných tělových přípravcích pak 5 %. Výsledkem těchto koncentrací je například navýšení hydratace v pokožce až o 100 % během pouhých 7 dní nebo výrazné zlepšení stavu nečisté pleti během 2 týdnů. I v tomto případě doporučujeme se informovat o koncentraci liposomů v přípravku, který si kupujete.

Důležitá věc nakonec

Pamatujte na to, že přípravek s liposomy NESMÍ OBSAHOVAT a ANI NESMÍ BÝT KOMBINOVÁN s jiným přípravkem obsahujícím alergenní látky typu chemických konzervantů nebo vonných látek a parfemací. Tyto skupiny látek jsou nejčastějšími spouštěči iritací a alergií na lidské pokožce, a proto je velmi důležité, aby byl přípravek s liposomy sestaven z ingrediencí, které tělo zná nebo je umí dobře zpracovat.

 

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR.BAUMANN s vícevrstvými liposomy a bez alergenních látek, nebo se o nich chcete dozvědět něco více, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář a my se s Vámi spojíme a rádi vysvětlíme vše, co potřebujete vědět.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail