Akné - pravidelná péče je klíčová

Akné - pravidelná péče je klíčová

Akné (Acne vulgaris) je zánětlivým onemocněním mazových žláz a vlasových folikulů, které negativně ovlivňuje psychiku postižených osob kvůli svým nepříjemným viditelným projevům. Všechno ještě více znepříjemňuje skutečnost, že má sklon k chronickému průběhu. Lokalizované bývá v oblasti výskytu většího množství mazových žláz tzv. seborrhoické oblasti, tedy na obličeji (čelo, nos, brada, tváře), ramenou, hrudníku a zádech.

Nejčastěji vzniká v období dospívání a postihuje okolo 99 % chlapců a 85 % dívek. Nevyhýbá se ale ani dětem nebo dospělým, kdy jsou jeho nezávažné projevy zaznamenány u 50 % dospělé populace. Akné dělíme do několika forem odlišujících se svým stupněm postižení a je možné si ho dokonce splést s úplně jinými typy onemocnění.

 PŘÍČINY AKNÉ

Vznik a průběh akné se především odvíjí od intenzivnější aktivity mazových žláz a jejich zvětšení, hyperkeratózy, zánětlivých procesů a přemnožení mikroorganismů (zejména bakterie Propionibacterium acnes a Staphylococcus epidermidis). Zásadní je také zvýšená produkce pohlavních hormonů androgenů. Akné je multifaktoriálním onemocněním proto existuje hned několik příčin podílejících se na jeho vzniku. Patří mezi ně genetická predispozice, hormonální změny, stres, léky (kortikosteroidy, vitamin B12), strava, kouření, nesprávná péče o pleť a jiné. Ke zhoršení dochází i při kompulzivním vymačkávání a škrábání minimálních projevů akné vedoucích až k jizvám (Acne excoriée).

 PŘÍZNAKY AKNÉ

Akné může mít více podob rozlišovaných podle závažnosti a projevů. Akné komedonové je lehčí podobou s nezánětlivými projevy, jimiž jsou uzavřené komedony (bílé tečky), otevřené komedony (černé tečky) a pupínky. Další podoba akné se projevuje zarudnutím a jedná se již o akné papulopustulózní se zánětlivými projevy jako jsou červené papuly bez hnisu a drobné pustuly s obsahem hnisu. Závažnějšími projevy jsou pak cysty (dutiny) u akné cystického a bolestivé noduly (uzly) u nejhorší podoby akné, a to konglobovaného. Po vyřešení akné se nakonec mohou vyskytnout následky formou jizev a tmavých (hyperpigmentace) nebo světlých (hypopigmentace) pigmentových skvrn.

 

OŠETŘENÍ AKNÉ

Akné není jen kosmetický problém, ale také onemocnění. Vždy je velmi důležitá podrobná analýza pleti a posouzení závažnosti projevů, při které zjistíme, zda si můžeme dovolit akné kosmeticky ošetřit nebo je nutný zásah dermatologa. Přistupovat by se k němu mělo vždy individuálně. Těžší zánětlivé formy akné sami neošetřujeme. Jejich léčbu však můžeme podpořit podpůrnou kosmetickou péčí po zvážení všech kontraindikací.

Je důležité zjistit příčiny vzniku akné, zda je to genetická dispozice, věk, hormony, strava nebo jsou to další vlivy, které mohou akné způsobovat. Tím se pak značně redukují možnosti, při kterých by docházelo k jeho opětovnému vzniku. Volit by se měly přípravky bez komedogenních, iritačních a alergenních složek, které by stav pleti zbytečně zhoršily. Pravidelnost péče o aknózní pleť je zásadní a bez ní není možné zlepšení.


Očištění pokožky by mělo být důsledné, ale nemělo by agresivně vysušovat a zbytečně narušovat kožní bariéru. Podle stavu pleti a preferencí si je možné vybrat mezi Čisticím gelem DR. BAUMANN smývatelným vodou nebo Čisticím mlékem DR. BAUMANN odstraňovaným pleťovou vodou. Výhodou obou přípravků je, že pokožku nedráždí ani zbytečně neodmašťují, protože ve svém složení obsahují pěsticí složky ošetřující přirozený hydrolipidový film. Pro úpravu pH a příjemné osvěžení se využije Pleťové vody pro mastnou pleť nebo Pleťové vody pro suchou pleť DR. BAUMANN neobsahujících alkohol. Lokálně lze na zanícená místa aplikovat speciální pleťové tonikum Anti comedo lotion pH 4,8 s alkoholem, které působí dezinfekčně a stahuje póry.


Pro lokální nebo plošné použití jsou ověřenými pomocníky při akné dva specifické liposomální přípravky DR. BAUMANN. Oba svým obsahem vícevrstvých liposomů umí regulovat mazotok, obnovovat kožní bariéru a optimalizovat obsah vlhkosti v pokožce. Přípravek Aktivní péče DR. BAUMANN se používá samostatně bez následného nanesení dalších přípravků z důvodu svého velmi intenzivního účinku. Výborný je k ošetření zánětlivých projevů akné, protože obsahuje značné množství vysušujícího a protizánětlivého oxidu zinečnatého, dezinfekčního tea tree oleje, zklidňujícího bisabololu a regeneračního vitaminu A. Liposome Multi Active s manukou, tea tree a levandulí DR. BAUMANN je vhodný pro mírnější formy akné. Ve složení má přítomné antimikrobiální a adstringentní ingredience jako je manukový, tea tree a levandulový olej doplněné o další zklidňující složky např. pupálkový olej a panthenol. Pro obsah éterických olejů se oba přípravky používají pouze na dobu nezbytně nutnou k odeznění potíží.


K odstranění mazu a hloubkovému vyčištění pokožky doporučujeme Krémovou masku pro mastnou a nečistou pleť DR. BAUMANN s čistým kaolínem (bílým jílem), křemelinou a různorodými zklidňujícími i regeneračními složkami. Její pozitivní efekt je okamžitý a dobře viditelný. Bylinná ampule DR. BAUMANN slouží k lokálnímu ošetření pupínků, které pomáhá rychleji vyřešit pomocí bazalkového a heřmánkového oleje. Lehký speciální přípravek Multivitaminové mléko DR. BAUMANN s vitaminy a výtažky z bylin působí proti budoucímu vzniku pupínků a rozvoji nečisté pleti, přičemž patří mezi jeden z nejoblíbenějších přípravků pro ošetření tohoto typu pleti.

V rozumné míře a správnou dekorativní kosmetikou, která neucpává póry a nezhoršuje stav pleti, je možné překrýt mírnější projevy akné. Rozhodně neplatí, že všechen make-up je nevhodný. Obzvláště ten minerální, s nímž máme výborné zkušenosti díky své nedráždivosti a ideální přilnavosti. Perfektní krycí schopnosti zajišťuje dlouhotrvající Krémový pudr DR. BAUMANN MakeUP dodávající pleti hedvábný pocit a bezchybný vzhled. Na zakrytí a neutralizaci barvy červených pupínků zase doporučujeme Korektor v tužce odstín olive-light DR. BAUMANN MakeUP obsahující minerální pigmenty společně se zklidňujícím kaolínem.

 

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti s ošetřením aknózní pleti přípravky bez alergenních látek se opírají o vynikající výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR.BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

 

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail