Atopický ekzém a jak ho ošetřovat

Atopický ekzém a jak ho ošetřovat

Když se řekne atopický ekzém, pravděpodobně každý z nás tuší, o jakém onemocnění mluvíme. Jedná se o nepříjemné kožní onemocnění typické svým silným svěděním a suchostí – tyto dva příznaky jsou pro atopický ekzém více než výstižné. Navíc kvůli tomu, že je kůže suchá a citlivější, dochází k nepřiměřeným obranným reakcím organismu na zevní vlivy. Následkem jsou často alergické reakce zhoršující jeho stav.

Atopický ekzém jako chronické zánětlivé neinfekční kožní onemocnění je v dospělé populaci zastoupen přibližně z 10 % (u dětí okolo 30 %), kdy se podle průzkumů toto číslo dále navyšuje. Ve svém názvu si nese slovo „atopie“, které vychází z řeckého slova „atopos“ nebo-li zvláštní či nezvyklý, spojované nejenom s tímto ekzémem, ale i s astmatem nebo sennou rýmou. Tyto tři jednotky mohou mezi sebou různě přecházet, kupříkladu ten kdo v dětství trpí na atopický ekzém, ho už v dospělosti nemusí mít a bude se namísto něj potýkat se sennou rýmou.

PŘÍČINY ATOPICKÉHO EKZÉMU

Důvody vzniku a rozvoje atopického ekzému jsou multifaktoriální. Tady hraje svou zásadní roli genetika. Proto pokud oba rodiče trpí na atopický ekzém, riziko, že na něj budou trpět i jejich děti, je 80 %. Jestliže nemá v rodině nikdo atopický ekzém, tak toto riziko se bude pohybovat okolo 20 %. U atopického ekzému je zásadní změna podílů ceramidů v kůži, zhoršení integrace kožní bariéry a narušení běžného procesu zrání keratinocytů. Kůže není schopná v sobě udržet optimální množství vody.

Setkáváme se u tohoto ekzému se sezónní dekompenzací, kdy se projevy nejčastěji zhoršují na jaře, například z důvodu pylů či růstu nové trávy, a dále v zimě následkem mrazu. K jeho zhoršení také vede prašné prostředí, vlněné tkaniny, plyšové hračky, nevhodné kosmetické přípravky (vysušující, dráždivé), chlorovaná voda, zapocení, stres, dospívání, menstruační cyklus, těhotenství, očkování nebo i strava jako jsou citrusové plody (nejenom ovoce, ale i džusy), kravské mléko, čokoláda a ořechy.

PŘÍZNAKY ATOPICKÉHO EKZÉMU

Příznaky jsou proměnlivé a mohou se lišit podle věku. Existují tak tři formy atopického ekzému – kojenecká, dětská a dospělá. Kojenecká forma se projevuje mezi 2. až 6. měsícem, avšak od 9. do 12. měsíce jsou příznaky nejhorší. Mezi příznaky patří zčervenání, pupínky, mokvání a svědění na tváři, čelu, končetinách nebo trupu. Dětská forma je typická pro období předškolního a školního věku s lokalizací v loketních a podkoleních jamkách, krku, zápěstích a hřbetech rukou. Kůže je zčervenalá, hrubá, drsná s hnědou pigmentací. Od 12 let u dospělé formy atopického ekzému pak bývá kromě jamek postiženo i okolí očí a rtů nebo třeba prsty na rukou.

Ložiska atopického ekzému

- jsou suchá, červená a olupující se,

- silně svědí a dochází k pnutí,

- kůže je hrubá,

- při aplikaci různých přípravků pálí,

- někdy chybí 1/3 zevní části obočí.

PODOBY ATOPICKÉHO EKZÉMU

Akutní stav

Akutní fáze s erytémy a projevy šrábání

 

Akutní stav 2

Akutní stav - loketní jamka

 

Chronický stav - obličej

Chronický stav - tvář

 

Chronický stav 2

Chronický stav - loketní jamka 

OŠETŘENÍ ATOPICKÉHO EKZÉMU

Doposud nikdo nebyl schopen najít účinné řešení, díky kterému by došlo k celkovému vyléčení atopického ekzému. Podstatou jeho ošetření je udržet ho v klidové fázi a pravidelně kůži promazávat přípravky obnovujícími ochrannou bariéru kůže, dodávajícími hydrataci a zmírňujícími tvorbu zánětů. Samozřejmostí by mělo být se vyhnout dráždivým a alergenním složkám, mezi které patří například parfemace, chemické konzervanty (diazolidinyl urea, chlorphenesin) a složky éterických olejů (linalool, citral). Všeobecně je také lepší volit jednoduchou formu péče a nezatěžovat pokožku složitými kompozicemi kosmetických přípravků.

 


 

 Očištění pleti od nečistot pomocí velice jemných tenzidů je základním stavebním kamenem při péči o pleť atopiků, protože díky nim nedochází k přílišnému dráždění a narušování již citlivé kožní bariéry. Doporučujeme užívat pravidelně Čisticí mléko DR. BAUMANN doplněné o jednu z Pleťových vod DR. BAUMANN optimalizující pH pokožky. Buďto Pleťovou vodu pro suchou pleť nebo Pleťovou vodu Special s velmi příjemnou gelovou konzistencí a vyšším množstvím hydratačních kosmetických ingrediencí.

Liposomy


Liposomální přípravky intenzivně a hloubkově hydratují pokožku. Dále pak podle svého složení pomáhají pokožce se specifickými potížemi spojenými s atopickým ekzémem. Úspěšně ozkoušený je LIPOSOME MULTI ACTIVE s ceramidy DR. BAUMANN posilující výrazně obranyschopnost pokožky pomocí přirozeně se v těle vyskytujících složek nebo LIPOSOME MULTI ACTIVE s heřmánkem DR. BAUMANN jako odlehčenější péče podporující okamžité zklidnění pokožky.

Ampule - speciální péče


Speciální péče v sobě zahrnuje koncentráty užívané buďto samostatně nebo nejlépe s liposomálními přípravky pro ještě lepší efekt. Jako výborná první pomoc slouží pro promaštění a zklidnění suchých ložisek atopického ekzému ampule Pupálkový olej nebo ampule Vitaminu E 100 % přírodního DR. BAUMANN. Tyto dvě lipofilní ampule obsahují výhradně jen jednu kosmetickou ingredienci ideální pro velice slabou a citlivou pokožku intenzivně podporující její obnovu. Tolik potřebnou hydrataci je možné dodat péčí s Hydratační ampulí DR. BAUMANN s kombinací látek přirozeného hydratačního faktoru, díky nimž pokožka optimalizuje svou vlhkost a uleví se jí při dlouhodobém užívání od její suchosti.


Pro péči o pleť celého těla včetně obličeje je velmi oblíbeným přípravkem buď Tělové mléko Super DR. BAUMANN obohacené o ceramidy optimalizující obsah vody v pokožce a posilující celkovou obranyschopnost nebo Tělové mléko Vitamin SkinIdent obsahující směs vitaminů v čele s B12, které pokožku dokonale zklidní a harmonizují její fungování.

 

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti se zevním ošetřením atopického ekzému se opírají o výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR.BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

 

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail