Atopický ekzém v zimě

Atopický ekzém v zimě

V zimním období pak obecně lidská pokožka trpí vyšší mírou vysušení, tedy i ta atopická.

Atopický ekzém jako chronické zánětlivé neinfekční kožní onemocnění je v dospělé populaci zastoupen přibližně z 10 % (u dětí okolo 30 %), a podle stále probíhajících průzkumů se toto číslo ještě navyšuje. Ve svém názvu si nese slovo „atopie“, které vychází z řeckého slova „atopos“ neboli zvláštní či nezvyklý, spojované nejenom s tímto ekzémem, ale i s astmatem nebo sennou rýmou. Tyto tři jednotky mohou mezi sebou různě přecházet, kupříkladu ten kdo v dětství trpí na atopický ekzém, ho už v dospělosti nemusí mít a bude se namísto něj potýkat se sennou rýmou.
 

PŘÍČINY ATOPICKÉHO EKZÉMU

Důvody vzniku a rozvoje atopického ekzému jsou multifaktoriální. Tady hraje svou zásadní roli genetika. Proto pokud oba rodiče trpí na atopický ekzém, riziko, že na něj budou trpět i jejich děti, je 80 %. Jestliže nemá v rodině nikdo atopický ekzém, tak toto riziko se bude pohybovat okolo 20 %. U atopického ekzému je zásadní změna podílů ceramidů v kůži, zhoršení integrace kožní bariéry a narušení běžného procesu zrání keratinocytů. Kůže není schopná v sobě udržet optimální množství vody.

Projevy se nejčastěji zhoršují na jaře, kvůli narůstající koncentraci pylů či růstu nové trávy, a dále v zimě následkem mrazu. K jeho zhoršení také vede prašné prostředí, vlněné tkaniny, plyšové hračky, nevhodné kosmetické přípravky (vysušující, dráždivé), chlorovaná voda, zapocení, stres, dospívání, menstruační cyklus, těhotenství, očkování nebo i strava jako jsou citrusové plody (nejenom ovoce, ale i džusy), kravské mléko, čokoláda a ořechy. 

PŘÍZNAKY ATOPICKÉHO EKZÉMU

Příznaky jsou proměnlivé a mohou se lišit podle věku. Existují tři formy atopického ekzému – kojenecká, dětská a dospělá. Kojenecká forma se projevuje mezi 2. až 6. měsícem, avšak od 9. do 12. měsíce jsou příznaky nejhorší. Mezi příznaky patří zčervenání, pupínky, mokvání a svědění na tváři, čelu, končetinách nebo trupu. Dětská forma je typická pro období předškolního a školního věku s lokalizací v loketních a podkoleních jamkách, krku, zápěstích a hřbetech rukou. Kůže je zčervenalá, hrubá, drsná s hnědou pigmentací. Od 12 let u dospělé formy atopického ekzému pak bývá kromě jamek postiženo i okolí očí a rtů nebo třeba prsty na rukou.

Ložiska atopického ekzému

  • jsou suchá, červená a olupující se,
  • silně svědí a dochází k pnutí,
  • kůže je hrubá,
  • při aplikaci různých přípravků pálí,
  • někdy chybí 1/3 zevní části obočí.

 

Příklad chronického stavu - loketní jamka

OŠETŘENÍ ATOPICKÉHO EKZÉMU

Podstatou ošetření je udržet ekzém v klidové fázi a pravidelně kůži promazávat přípravky obnovujícími ochrannou bariéru kůže, dodávajícími hydrataci, zmírňujícími tvorbu zánětů a přinášejícími úlevu. Samozřejmostí by mělo být se vyhnout dráždivým a alergenním složkám, mezi které patří například parfemace, chemické konzervanty (diazolidinyl urea, chlorphenesin) a složky éterických olejů (linalool, citral).

V zimním období bychom zaměřili pozornost na dva produkty – Tělové mléko Super a ampuli Pupalkového oleje. Splňují podmínku absence chemických konzervantů a dalších dráždivých látek jako jsou parfemace nebo složky éterických olejů. Tělové mléko Super obsahuje bambucké máslo, tedy hutnější typ lipidů, které pokožku výrazně regenerují tím, že na ní vytváří přirozenou dlouhodobou ochranu a dále ceramidy, jejich tvorba je v samotné kůži atopiků porušena. Bez nich je právě horní vrstva kůže extrémně vysušená a porušená její ochranná funkce. Tyto dvě hlavní ingredience mléka jsou doplněny řadou hydratačních látek dodávajících pokožce chybějící vlhkost. Patří k nim hyaluronát sodný, laktát sodný nebo kyselina mléčná a výčet ingrediencí uzavírají důležité vitaminy A a C. Mléko je vhodné k použití také na obličej, který je třeba v zimním období pečlivě chránit. Ampule Pupalkového oleje se svými vzácnými nenasycenými kyselinami pak rychle zklidňuje samotná ložiska ekzému a působí proti suchosti a šupinatosti. Tělovou péči o pokožku s atopickým ekzémem bychom doporučili doplnit o jemný Sprchový gel bez obsahu chemických konzervantů, parfemací či agresivních mycích látek.

 

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT?

Pokud byste rádi byste vyzkoušeli zmíněné přípravky se zvýhodněnou cenou v lednu 2022 a nejste zákaznicí či zákazníkem jednoho z kosmetických salonů DR.BAUMANN, napište nám na info@inspiringbeauty.cz a my vám salon doporučíme. Registrované zákaznice a zákazníci pak mohou k přístupu do e-shopu rovnou využít tlačítka níže.

 

JSTE KOSMETIČKA A RÁDA BYSTE SE O NAŠICH PRODUKTECH DOZVĚDĚLA VÍCE?

Napište nám na info@inspiringbeauty.cz nebo využijte kontaktní formulář a my se vám velmi rádi ozveme a vysvětlíme co a jak. Doba není ideální, ale s námi na to nejste sama.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail