Iritační dermatitida a jak ji ošetřovat

Iritační dermatitida a jak ji ošetřovat

Slovo iritace označuje podráždění a můžeme tak i označit náš pocit vůči nějakému člověku, který nás dovádí k nepříčetnosti – rozčiluje nás a my na to pak svým způsobem reagujeme. Obdobně je tomu i u tohoto zánětlivého kožního onemocnění. Dráždivá látka působí na buňky kůže a dochází k reakci, při níž je rozrušena ochranná bariéra kůže, což vede k odumírání kožních buněk. Oproti alergické kontaktní dermatitidě se vyskytuje u lidí výrazně častěji. Také se na jejím vzniku primárně nepodílí imunita a může postihnout každého, kdo je vystaven nějaké z dráždivých látek.

Mezi nejčastější dráždidla patří dezinfekční a mycí prostředky, kosmetické přípravky, organická rozpouštědla, rostlinné extrakty nebo plastické látky. 

Příčiny

akutní iritační dermatitidě dochází jednorázovým působením velmi dráždivé látky na pokožku. Po několika minutách nebo hodinách se projeví prudkou reakcí s projevy jako je zčervenání, opuchnutí a vznik pupínků.  V porovnání u chronické iritační dermatitidy dochází k mírnější stupňované reakci, při které méně dráždivá látka na kůži nevyvolá reakci hned, ale až po opakované aplikaci v rámci týdnů až měsíců. Výsledkem toho je výrazné zčervenání kůže, citlivost, trhlinky a šupinatění.

Pro vznik této dermatitidy a míru její intenzity je podstatná chemická povaha dané látky (mají různý dráždivý potenciál), schopnost penetrace do kůže, výchozí koncentrace a také doba působení. Z dalších faktorů je významný kožní fototyp (fototyp I a II jsou vnímavější), rasa (keltská rasa je citlivější), stav kožní bariéry nebo také vliv jiných kožních onemocnění (např. atopický ekzém umožňuje snadnější vznik iritace). Svou roli hrají také vlivy teplotní i mechanické.

Potenciálními iritanty v kosmetice jsou například povrchově aktivní látky (sodium lauryl sulphate, sodium laureth sulphate), konzervační látky (sorbic acid, DMDM hydantoin), rostlinné látky (kůra a šťáva citrusů, kosatec, hořčice) a parfemace.

Příznaky

Pokud se sami snažíme určit, o jaký typ kontaktní dermatitidy jde, zda-li o iritační nebo alergickou, nejedná se o jednoduchou záležitost. Obě mají totiž obdobný klinický obraz. Za obecné projevy se považuje suchá kůže a porucha epidermální bariéry.

V případě kontaktní iritační dermatitidy hodnotíme, zda jsou viditelné projevy pouze na místě aplikace dané látky nebo se objevují ještě na jiných místech těla. Dále pozorujeme, jestli se jedná o ostře ohraničená ložiska. Místa na pokožce jsou zarudlá, pálí, dochází k pnutí, a objevují se trhlinky. Velice podstatným znakem je, že postižená ložiska vůbec nesvědí nebo pokud ano, tak jen slabě.

  

 

Ošetření kontaktní iritační dermatitidy

Akutní stavy iritační dermatitidy neošetřujeme a v každém případě se obrátíme na svého dermatologa. Chronické stavy objevující se často na očních víčkách nebo rukou si žádají péči bez jakýchkoliv iritantů nebo alergenů s cílem zabránit suchosti, vzniku šupinek a prasklin v kůži. 

Pro pravidelné odličování pleti je oblíbené šetrné Čisticí mléko DR. BAUMANN nebo Čisticí gel DR. BAUMANN a Pleťová voda Special DR. BAUMANN díky svým příjemným konzistencím a nadmíru vysokému pěsticímu účinku. Pleťová voda Special DR. BAUMANN totiž obsahuje vyšší koncentrace hyaluronátu sodného a dalších látek přirozeného hydratačního faktoru (NMF) prospěšných pro hydrataci a zjemnění pokožky. Možné je použít i méně pěsticí verzi tonika, a to Pleťovou vodu pro suchou pleť DR. BAUMANN.

 

Výrazně rychlé hojivé účinky především pro skupiny kosmetiček nebo kadeřnic, jejichž ruce již mají projevy dermatitidy, jsme zaznamenali při používání Krému na popraskanou pokožku DR. BAUMANN zacelující praskliny, promašťující pokožku a ulevující od bolesti.

Doporučujeme ho obvykle zkombinovat i s ampulí Vitaminu E 100 % přírodního, který svými ochrannými a antioxidačními vlastnostmi napomáhá pokožce si znovu vybudovat svou přirozenou ochranu před negativními vlivy vnějšího prostředí.

Poslední možností ošetření chronické iritační dermatitidy je po očištění aplikace čistě koncentrátu Vitamin E, A, lipid SkinIdent obsahujícího jen 3 látky tělu vlastní - ochranný přírodní vitamin E, regenerační vitamin A, a kožní bariéru obnovující vosk cetearyl oktanoát. Samotné nanášení tohoto koncentrátu je velmi příjemné, natož pak výsledný pocit z nádherně vyhlazené a hebké pokožky. Jedná se o velmi jedinečný produkt, jehož účinek je okamžitý.

 

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti se zevním ošetřením iritační dermatitidy se opírají o výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR. BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

 

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail