Kontaktní alergická dermatitida

Kontaktní alergická dermatitida

Kontaktní znamená, že je tato kožní nemoc vyvolaná působením látek z vnějšího prostředí na povrch kůže. Počet takových látek jde do tisíců a jedná se o látky jak syntetického, tak i přírodního původu. Jejich zdrojem může být kosmetika, čisticí prostředky, oblečení, šperky a jiné. Pojem dermatitida obecně popisuje zánět kůže. Dohromady slovní spojení kontaktní dermatitida tedy označuje zánětlivé onemocnění vyvolané kontaktem chemických sloučenin nebo předmětů s povrchem kůže.

Příčiny

U kontaktní alergické dermatitidy je situace komplikovanější a horší než u iritační dermatitidy. Zde už se do obranného mechanismu těla proti dané látce zapojuje imunita. K vzniku této reakce dochází po opakovaném styku látky s kůží (období senzibilizace) nebo po opětovném použití látky po delší době, u níž byla v minulosti zaznamenána negativní reakce (fáze reakční). K vzniku alergické kontaktní dermatitidy dochází i při malém množství a krátkodobé aplikaci alergenního výrobku. Pokud k ní dojde, tak je celoživotní, a této reakci na látku se nelze zbavit. Buňky imunitního systému budou navždy specifickou látku rozeznávat a reagovat na ni.

Tato imunologická reakce pozdní přecitlivělosti neboli pozdního typu je v našem těle zprostředkována T-lymfocyty senzibilizovanými předchozím setkáním s alergenem. Alergeny vyvolávající tuto reakci jsou látky s nízkou molekulovou hmotností, tzv. hapteny, které získávají schopnost alergizovat až vazbou na bílkoviny kůže. Vyvolávají poškození přímým toxickým účinkem nebo uvolněním rozpustných látek.

Kdy dojde k zlomu a projevům onemocnění, se odvíjí od vrozené vnímavosti jedince, koncentraci látky a především frekvenci vystavování se alergenním látkám. U někoho to mohou být dny nebo týdny, u jiného měsíce a u některých dokonce i roky. U všech ale platí to stejné – jakmile překročíte hranici období senzibilizace a dostanete se do fáze reakční, není cesty zpátky. Negativní projevy se pak vždy po opětovném kontaktu s alergenem vrací v rozmezí 24–48 hodin.

Příznaky

Pokud se sami snažíme určit, o jaký typ kontaktní dermatitidy jde, zdali o iritační nebo alergickou, nejedná se o jednoduchou záležitost. Obě mají totiž obdobný klinický obraz. Za obecné projevy se považuje suchá kůže a porucha epidermální bariéry.

U alergické dermatitidy se projevy rozšiřují i mimo místo aplikace alergenní látky např. když aplikujeme krém na ruce s alergenní látkou, mohou nám otéct oční víčka. Dochází k zarudnutí, opuchnutí, vzniku papulek a především k silnému svědění, které je podstatným znakem pro odlišení od iritační kontaktní dermatitidy.

  

Ošetření kontaktní alergické dermatitidy

Vznik alergické kontaktní dermatitidy je nevratný a do konce života se musí postižená osoba dané látce nebo více látkám vyhnout. Prevence je tedy nejlepším řešením. Předcházet vzniku tohoto onemocnění omezením styku s alergenními látkami, mezi které patří často i složky přítomné v kosmetických přípravcích. Patří sem například konzervační látky (methylisothiazolinone (MIT), diazolidinyl urea), éterické oleje (ylang ylang, rozmarýn), složky éterický olejů (linalool, limonene) a rostlinné extrakty (měsíček, arnika). Vhodné si je tedy vybrat kosmetiku neobsahující tyto složky nebo alespoň omezit s takovou kosmetikou kontakt na minimum. Mezi jedny z nejohroženějších profesí patří kosmetičky, které pracují s kosmetickými přípravky ve vyšším množství než běžný spotřebitel. Právě proto často trpí projevy kontaktní alergické dermatitidy na rukách a nejen tam. Řešením je přestat používat přípravky s dráždivými látkami a pokožku ošetřovat přípravky bez obsahu těchto alergenů.

K jemnému očištění pleti nebo zmíněných rukou se nám osvědčilo použít Čisticí gel DR. BAUMANN bez obsažených parfemací a konzervantů, které z pleti šetrně odstraní veškeré nečistoty a zbytky dráždivých látek. Poté je dobré vrátit pH pokožky do přirozeně mírně kyselého prostředí pomocí Pleťové vody Special DR. BAUMANN, s níž pokožku zklidníme a hydratujeme díky obsaženému panthenolu, sorbitolu a kyseliny hyaluronové. Následně použijeme Liposome Multi Active s heřmánkem pro intenzivní zklidnění a zakončíme Krémem na popraskanou pokožku.

Pokud se již tato nepříjemná dermatitida projevila, je potřeba řešit i šetrnou sluneční péči. Vhodnou variantou je Gel na opalování s liposomy DR. BAUMANN, nebo variantu s látkami výhradně tělu vlastními Mléko na opalování Vitamin Faktor 6 z řady SkinIdent. Ani jeden z těchto přípravků neobsahuje UV filtr, ochrana je docílena pouze vysokým podílem přírodního vitaminu E, betakarotenu a vícevrstvých liposomů. Chceme-li vyšší ochranu do našeho prostředí, která obsahuje UV filtry a je vyhovující i pro velmi citlivé jedince, můžeme zvolit Emulzi na opalování Faktor 15 bez olejů a emulgátorů.

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti s ošetřením pleti přípravky bez alergenů se opírají o výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR. BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail