Periorální dermatitida a jak ji ošetřovat

Periorální dermatitida a jak ji ošetřovat

Periorální dermatitida je vcelku rozšířeným kožním onemocněním, které nemá nic společného s akné nebo růžovkou, i když by to tak na první pohled mohlo vypadat. Problém s ní začínají mít většinou ženy mezi dvacátým a třicátým rokem života, kdy pak periorální dermatitida mívá chronický průběh s různorodou intenzitou a stává se nepříjemným společníkem po celý život, který se vždy „rád“ připomene.

 

PŘÍZNAKY PERIORÁLNÍ DERMATITIDY

Periorální dermatitida se vyskytuje především okolo úst v oblasti nosoretních rýh a na bradě. V těžkých případech se může rozšířit i na celý obličej. Charakteristický je pro ni úzký bílý pruh kůže v těsném okolí rtů a seskupení příznaků do skupinek.

 

PŘÍČINY PERIORÁLNÍ DERMATITIDY

Příčiny vzniku jsou multifaktoriální, nicméně není přesně známo, co za jejím vznikem stojí. Každopádně jsou jejímu vzniku příznivě nakloněny citlivé pokožky s oslabenou kožní bariérou, jimiž jsou například lidé s atopickým ekzémem. Hlavní roli při jejím vzniku budou hrát látky z vnějšího prostředí. Bylo zjištěno, že i krátkodobé zevní užívání lokálních kortikosterodů se podílí na jejím vzniku, stejně tak jako nadužívání a časté střídání kosmetických přípravků nebo také přílišná hygiena. Její stav výrazně zhoršují zubní pasty s fluorem, užívání antikoncepce nebo mechanická iritace. Také se na jejím vzniku může podílet stres a nezdravý životní styl.

 

Ložiska periorální dermatitidy

- malé červené papuly a papulopustulky

- zánětlivé zarudnutí

- možné svědění z důvodu přesušení kůže

- potencionální pocit pálení a někdy i pnutí

- olupování pokožky v okolí úst (chronický stav)

 

OŠETŘENÍ PERIORÁLNÍ DERMATITIDY

Akutní stav určitě sami nijak neošetřujeme a navštívíme lékaře. Při ošetření klidného neboli chronického stavu periorální dermatitidy bychom však měli i přesto dávat velký pozor na zhoršení stavu tohoto onemocnění a s velkou opatrností vybírat ošetřující přípravky podle aktuálního stavu pleti. Je nutné zhodnotit aktivitu mazových žláz, stav kyselého kožního filmu na povrchu pokožky a přítomnost zánětů.

 

Podmínkou by mělo být užívání kosmetiky bez parfemací a dráždivých tenzidů, kdy pak u periorální dermatitidy nastávají v našem ohledu dvě možnosti ošetření:

1. Při prvotních výskytech periorální dermatitidy, o jejímž původu si nejste jisti, může vyhovovat zklidňující Oční voda s heřmánkem a/nebo Oční gel DR. BAUMANN.

2. Při recidivujících stavech používáme k ošetření suchých ložišek Liposome Multi Active s heřmánkem DR. BAUMANN pro své vysoce zklidňující a hydratační vlastnosti.

 

Výborným přípravkem pro regenerační ošetření je také ampule Vitamin A DR. BAUMANN podporující keratinizaci a tím pádem nápravu poškozené pleti.

Pro velice jemné promazání příslušných míst v klidové fázi je vhodný Krém SENSITIVE Super Light nebo jeden z krémů ESSENTIAL - pro mastnou a normální pleť nebo pro suchou pleť.

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti se zevním ošetřením periorální dermatitidy se opírají o výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR. BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

 

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

 

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail