Suchá kůže a jak ji ošetřovat

Suchá kůže a jak ji ošetřovat

Suchá kůže nebo-li xerosis cutis se vyskytuje v naší populaci poměrně výrazně. Trpí na ni přibližně jedna třetina populace a dokáže značně znepříjemnit průběh života každému, kdo jí čelí. Nejedná se pouze o diskomfortní kosmetickou záležitost, ale mluvíme o zdravotní obtíži, jejíž příznaky mají široké spektrum rozsahu. Suchá kůže může existovat samostatně nebo i provázet mnoho kožních onemocnění jako je např. atopický ekzém, iritační dermatitida nebo lupénka.

Vzniká poškozenou bariérovou funkcí kůže, která nemá dostatek epidermálních lipidů, což má za následek ztrátu její pružnosti. Hůře v sobě váže vodu a je dehydratovaná. Mazové žlázy pracují nedostatečně a znatelně se projevuje menší než vhodné množství povrchového hydrolipidového filmu. Kůže tak má sklon k zánětlivým reakcím i k infekcím. Navíc má také obecně tendenci k rychlejšímu stárnutí.

 

PŘÍČINY SUCHÉ KŮŽE

Symptom suché kůže může vzniknout vlivem procesů probíhajících uvnitř těla dané osoby (endogenní příčiny) jako je přirozený proces stárnutí, různé hormonální změny či stres. Neměli bychom určitě opomenout i genetické predispozice. Druhou možností jsou vlivy působící na organismus z vnějšího prostředí (exogenní příčiny), jimiž je například užívání agresivních mycích přípravků nebo nevhodné kosmetiky, přílišné sucho, mráz, klimatizace, kouř a jiné. Riziko vystavení se potencionálním iritantům a alergenům pak dále exponenciálně roste se zhoršujícími se příznaky, a to z toho důvodu, že je porušená ochranná bariéra kůže.

 

PŘÍZNAKY SUCHÉ KŮŽE

Suchá kůže se projevuje šupinatostí, olupováním nebo i popraskáním. Bývá napnutá, drsná a její kožní povrch se stává nerovným. Kůže je více citlivá, svědí a často zčervená. Někdy je možné pociťovat také pálení. Póry jsou minimálně viditelné. Stupeň příznaků se zhoršuje ve spojitosti s její suchosti.

 

OŠETŘENÍ SUCHÉ KŮŽE

Základem je pravidelnost v péči o suchou pokožku a její šetrné mytí. Pokud pravidelně nebude vhodně ošetřována a také bude kožní bariéra neustále narušována silně působícími tenzidy, není možné očekávat její zlepšení. Nutné je i myslet na zvýšenou reaktivitu pokožky vůči látkám z vnějšího prostředí a volit vždy přípravky se šetrným složením. Pravidelná péče o suchou pokožku je vhodně nastavená, jestliže pomáhá obnovit povrchový hydrolipidový film, dodává lipidy mezibuněčné hmoty Stratum corneum a navyšuje obsah vody.

 

Pomocí Čisticího mléka DR. BAUMANN je možné nedráždivým způsobem důkladně očistit suchou pokožku, aniž by byla více vysušována a zbytečně iritována. Zklidnění, hydrataci a úpravu pH povrchu pokožky na mírně kyselou hodnotu pak pokožce dopřeje Pleťová voda pro suchou pleť DR. BAUMANN nebo na zvlhčující látky bohatší Pleťová voda Special DR. BAUMANN. Obě obsahují sůl kyseliny hyaluronové (hyaluronát sodný) přirozeně přítomnou v pokožce, která umí vázat velké množství vody a krásně pokožku vyhladit.


Základní péči pro posílení ochranné funkce pokožky jsou liposomální přípravky, které dopraví podstatné účinné látky hlouběji do pokožky Liposome Multi Active Essential DR. BAUMANN obsahuje pouze nezbytně nutné minimum ingrediencí ve vysokých koncentracích, které pokožce přináší okamžitou a výraznou hydrataci, vyhlazení a zjemnění. Liposome Multi Active s ceramidy DR. BAUMANN se jako intenzivnější péče více zaměřuje na obnovu mezibuněčné hmoty Stratum corneum, kdy ve svém složení obsahuje ceramidy pouze přírodního původu, protože mají až 8x vyšší účinek oproti syntetickým ceramidům.


Speciální péče se zaměřuje na dodání hydratace především pomocí látek přirozeného hydratačního faktoru (NMF), které jsou běžnou součástí pokožky a umí absorbovat velké množství vody. Je tomu tak u Hydratační ampule DR. BAUMANN obsahující například ureu nebo laktát sodný. Její variantou může být ampule Hyaluron Urea SkinIdent tvořená pouze z látek našemu tělu vlastních, jimiž je třeba kyselina hyaluronová nebo allantoin. Nabízí se také jako výborný S.O.S. produkt pro šupinatou pleť koncentrát Ceramidy DR. BAUMANN.

Zapomínat by se nemělo ani na péči o suchou pokožku na celém těle, pro kterou se hodí jemnější vyhlazující péče Tělovým mlékem Essential nebo intenzivnějším Tělovým mlékem Super DR. BAUMANN s ceramidy, vitaminem A, C a E.

 

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY KOUPIT

Naše pozitivní zkušenosti se zevním ošetřením periorální dermatitidy se opírají o výsledky profesionálních kosmetických salonů, které jsou řádně proškoleny v používání přípravků DR. BAUMANN a SkinIdent. Napište nám na email info@inspiringbeauty.cz a my Vám doporučíme proškolený kosmetický salon ve vašem okolí.

 

JAK SE STÁT SPOLUPRACUJÍCÍM SALONEM

Pokud jste profesionální kosmetička a máte zájem používat produkty DR. BAUMANN a SkinIdent i ve svém salonu, tak nás neváhejte kontaktovat přes kontaktní formulář či přímo přihlášením na následující seminář, kde se dozvíte vše o tom, jak můžete s naší kosmetikou začít pracovat.

 

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail