Jak udržet ochrannou bariéru pleti v kondici?

Jak udržet ochrannou bariéru pleti v kondici?

Kožní bariéra je vlastně kožní mikrofilm, který je často také označován jako hydrolipidová vrstva. Tato vrstva hraje klíčovou roli pro ochranu pokožky před nadměrným vysušováním, napadáním viry a mikroby a dalšími negativními vlivy z vnějšího prostředí. Jejími součástmi jsou vedle potu, transepidermální vody, složky olupujících se buněk rohové vrstvy a samozřejmě lipidy. Jak ji tedy udržet neporušenou a v bezvadné kondici?

Již z názvu „hydrolipidová“ vrstva je jasné, že půjde především o souhru vody a lipidů.

Je libo malou definici?:)

Lipid je biologicky aktivní látka, která se nachází na naší kůži i v našem těle. Původ slova vychází z řeckého výrazu lipos = tuk, a používá se obecně pro všechny přírodní nepolární sloučeniny, které jsou téměř nebo zcela nerozpustné ve vodě*.

Hlavní biologické funkce* lipidů:

  • Jsou součástí biologických membrán, tedy i membrán kožních buněk v naší pokožce.
  • Poskytují izolační bariéru vůči teplotnímu (i elektrickému nebo jinému fyzikálnímu) šoku v podkoží.
  • Jsou ochranným obalem organismů či buněk vůči infekci a dehydrataci (v celém těle).

*Zdroj: Biochemie, Základní kurz, Učební texty Univerzity Karlovy v Praze

Voda je pak základní stavební látkou našeho těla a součástí každé buňky a bez její přítomnosti by nemohlo bezpočet procesů v lidském těle vůbec probíhat. V kůži přítomnost vody zajišťují právě hydratační látky jako je kyselina hyaluronová, kyselina mléčná, panthenol, urea a další, které vodu do vrchní vrstvy kůže přitahují ze vzduchu a z jejích spodních vrstev.

Náš tip č. 1 pro bezvadnou kondici vaší pleti zevnitř– nezapomínejte na pitný režim (čistá voda, čaje bez kofeinu), jeho nedostatečnost se vždy projeví i na pleti.

Výsledný správný proces souhry lipidů a vody, a tedy důležitá obnova hydrolipidového ochranného filmu, probíhá samoregulačními procesy na kůži. Pokud se umyjete a nepoužijete žádný krém, mléko či tonikum, za normálních okolností se za pár desítek minut kůže vrátí sama do přirozeného stavu a obnoví si ochranný film. Právě díky přirozené produkci a přítomnosti potu, mazu (lipidů), vody a zbytků odlupujících se buněk rohové vrstvy. To kůže zvládne, ale pouze za předpokladu, nepoužíváme-li například přípravky s agresivními tenzidy, které ji zbavují potřebných lipidů, vysokým podílem alkoholu nebo s obsahem minerálních olejů.  

V procesu obnovy ochranného filmu můžeme svou pleť podpořit pomocí přípravků, které ji nezatíží, protože obsahují látky, které jsou jí známé nebo je umí zpracovat. K takovým látkám se jmenovitě řadí lipidy (oleje a vosky) – jojobový, makadamový, pupalkový olej nebo také bambucké máslo.

Věděli jste, že bambucké máslo je svým složením téměř totožné s kožním mazem a je pro tělo tedy velmi prospěšné? Tohle věděla už královna Kleopatra, která své tělo bambuckým máslem pravidelně potírala.

Náš tip č. 2 pro zdravou pleť – sledujte a zajímejte se o složení svých kosmetických přípravků. Pokud nevíte, jak na to, využijte seznam častých látek v kosmetice a zkuste si některé látky svých přípravků vyhledat zde https://inspiringbeauty.cz/ingredience.

Buďme tedy konkrétní, jaké přípravky pro podporu ochranné bariéry bychom doporučili právě pro Vaši pleť? Složením lehké, výborně roztíratelné a zacílené na obnovu ochranné bariéry, a tedy zdraví a krásu jsou naše pleťové krémy řady SkinIdent nebo DR. BAUMANN. Obsahují nízký počet pečlivě vybraných ingrediencí z velmi kvalitních a udržitelných zdrojů tak, aby respektovaly přirozenou stavbu lidské kůže a také procesem výroby nezatěžovaly životní prostředí.

V případě, že jste milovnicí prémiové řady SkinIdent, která je vyrobena výhradně z látek našemu tělu a pokožce vlastních, doporučujeme jeden z VITAMIN KRÉMŮ, buď pro mastnou a normální pleť nebo pro suchou pleť. Obsahují výhradně tělu vlastní lipidy v podobě kaprylových a kaprinových triglyceridů spolu s hydratačními látkami a super anti-age vitaminy E, A a H speciálně ve vysoké koncentraci pro podporu vyhlazení jemných vrásek.

Potřebuje-li vaše pleť extra dávku hydratace, pak sáhněte po krému z řady PURE ESSENTIAL podle typu pleti buď pro mastnou a normální nebo pro suchou pokožku. Součástí receptury je mimo tělu vlastních lipidů také ojedinělý hydrogenovaný fosfatidylcholin z rodiny ceramidů, který posiluje vrchní vrstvu pokožky, a tím minimalizuje ztrátu vody z pokožky. Pamatujte na pravidlo, čím více správných tělu přirozených lipidů, tím vyšší vláha v pokožce.

Pěstící krémy DR. BAUMANN s označením SENSITIVE, jak již samotný název napovídá, jsou velmi vhodné pro citlivé pleti. Konzistence krémů je velmi jemná a lehká. Krémy jsou k dispozici pro všechny typy pleti, od mastné přes normální až po suchou. Specialitou je pak krém SENSITIVE na kuperózu s obsahem jírovce maďalu pro podporu zpevnění rozšířených žilek. Kuperóza je postižení drobných cév (kapilár, žilek a arteriol) v pokožce. Cévky ztrácí svoji pružnost a ztenčuje se jejich stěna. Žilky prosvítají skrz kůži a jsou více viditelné. Mohou se objevit kdekoliv na těle, nejčastěji je však najdeme v obličeji. Krémy SENSITIVE obsahují oblíbený jojobový olej, který má ochranné vlastnosti, činí pokožku hebkou a sametovou, množství v těle se vyskytujících hydratačních látek a samozřejmě anti-aging vitaminy E a A.

Synonymem vědra vody jsou pak pěstící krémy označené jako ESSENTIAL. Jsou totiž zaměřeny na opravdu extrémní dávku hydratace a mají naprosté minimum ingrediencí, aby byly pro pleť co nejlehčí a nevytvářely pocitově mastný film, pod kterým se pokožka potí.

Za pozornost také stojí tónovací krémy INTENSIVE. U konvenčních značek jsou tyto krémy označovány jako BB krémy. Představují kombinaci vyživujících látek v podobě jojobového oleje a bambuckého másla, hydratačních látek a minerálních pigmentů, které pleť, sjednotí a dodají jí přirozeně zářivý vzhled. Do akce měsíce jsme vybrali dva nejpoužívanější odstíny MEDIUM a LIGHT. Tónovací krémy ocení především pokožky, které chtějí péči a efekt lehkého make-upu zároveň.

Další krém, který máme pro Vás v akci měsíce je úplná NOVINKA, ze které jsme sami velmi nadšení. Jedná se o Stříbrný krém s obsahem mikročástic stříbra pro plošné či lokální použití v péči o pleť aknózní, s nečistotami, zánětlivou a podrážděnou. Mikročástice stříbra jsou známé pro své antibakteriální a antifungální (proti kvasinkám a plísním) účinky. Ionty stříbra se do pokožky uvolňují postupně a nepřetržitě, a tím je zajištěn dlouhodobý efekt. Máme tak novou posilu pro řešení problematických pletí.

Pokud váháte s výběrem, obraťte se na svou kosmetičku, která vám pomůže vybrat krém pro potřeby vaší pleti. V průběhu dubna navíc s 20% slevou.

KDE JE MOŽNÉ PRODUKTY DR. BAUMANNA KOUPIT?

Máte-li zájem o nějaký krém z tohoto článku a nejste zákaznicí či zákazníkem jednoho z kosmetických salonů DR.BAUMANN, napište nám na info@inspiringbeauty.cz a my vám salon doporučíme. Registrované zákaznice a zákazníci pak mohou k přístupu do e-shopu rovnou využít tlačítka níže.

 

JSTE KOSMETIČKA A RÁDA BYSTE SE O NAŠICH PRODUKTECH DOZVĚDĚLA VÍCE?

Napište nám na info@inspiringbeauty.cz nebo využijte kontaktní formulář a my se vám velmi rádi ozveme a vysvětlíme co a jak. S námi na to nejste nikdy sama. :)

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail