Rozdíly mezi mužskou a ženskou kůží

Rozdíly mezi mužskou a ženskou kůží

  • Každý z nás nejspíše zná přirovnání muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, které kreativně popisuje, proč jsme rozdílní a navzájem si někdy nerozumíme. Platí však odlišnost i v případě, podíváme-li se na kůži mužů a žen?
  • Rozdíly tady nějaké existují, ale určitě ne v takovém rozsahu, že by mužům nějaká část kůže chyběla nebo naopak přebývala. Při porovnávání mužské a ženské kůže by se mělo přihlížet k věku, místu žití a životnímu stylu porovnávaných osob. Časem můžeme určitě očekávat další poznatky, protože zájem o provedení a následné výsledky studií těchto rozdílů jsou v hledáčku všech kosmetologů, kteří chtějí vyvíjet specifickou péči pro potřeby nejenom žen, ale i mužů.
  •  

PIGMENTACE

Mužská pokožka je podle dosavadních studií tmavší než ženská, protože obsahuje více pigmentu melaninu a má více červených tónů pravděpodobně kvůli zvýšenému prokrvení. Naopak nese méně žlutých tónů vzhledem k silnější pokožce mužů.

 

TLOUŠŤKA KŮŽE

Pokožka je u mužů přibližně o čtvrtinu silnější než u žen. Přesto je velmi citlivá z důvodu opakovaného holení, a tím pádem neustálého narušování přirozeného kožního filmu. Pokožka je pak suchá a méně chráněná proti vlivům vnějšího prostředí.

Díky silnější pokožce jsou však muži lépe chráněni před UVA zářením, které tak hůře proniká hlouběji do kůže. Oproti ženám mají tedy muži lepší ochranu před předčasným stárnutím pleti z pohledu vystavení se slunečnímu záření.

 

 

ELASTICITA, PEVNOST A TEXTURA

Elasticita kůže je u mužů a žen stejná. Muži se však mohou pyšnit vyšší pevností kůže díky hustější kolagenové síti. Kolagenu mají muži více než ženy a jeho množství se v průběhu let postupně snižuje. Rozdíl existuje také v textuře mužské kůže, která je tvrdší a drsnější kvůli silnější rohové vrstvě pokožky.

 

STÁRNUTÍ

Muži stárnou postupně. Projevy stárnutí jsou ale pro nás zřetelně viditelné až v jejich pozdějším věku, a to rychlou a výraznou změnou na kůži. Vrásky bývají u mužů v obličeji hlubší, na což má vliv ztráta tuku v podkoží. Nadto mužská kůže ztrácí svalovou hmotu a trpí na ochabování, kdy pak v pokročilém věku způsobuje unavenější vzhled.

Pokožka se u mužů s věkem postupně ztenčuje – některé zdroje uvádí, že se tomu tak děje rychlostí 1 % ročně. U žen zůstává tloušťka zhruba stejná do 50. roku věku, kdy se zejména po menopauze začne velmi rychle ztenčovat.

 

 

 

PÓRY A MAZ

U mužů je běžná zvýšená mazová, ekrinní a apokrynní sekrece. Vývody mazových žláz jsou větší a ve větším počtu, obzvláště na obličeji, protože jsou svázány s terminálními chlupy (např. vousy) namísto velusových chlupů typických pro ženy.

Produkci mazu ovlivňují mužské pohlavní hormony androgeny, z nichž nejznámějším je testosteron. Ty jsou zodpovědné za vyšší produkci mazu, někdy se uvádí až dvojnásobnou. Ženský pohlavní hormon estrogen má naopak odpovědnost za nižší sekreci mazu. Proto mají muži ve vyšším věku častější problémy s nečistou pletí a akné. Okolo čtyřiceti let však dochází ke změnám a dosažením 50. roku je olejnatost pokožky mužů a žen téměř stejná z důvodu nižší produkce testosteronu.

 

pH POKOŽKY

Dosavadní studie nabízí protichůdné výsledky, protože na pH pokožky má vliv mnoho vnějších faktorů, jako např. používání různých kosmetických přípravků, které časem mění pH pokožky i kožní mikroflóru. Obecně se přiklání k názoru, že je pH pokožky mužů nižší (kyselejší) než u žen.

 

PÉČE O MUŽSKOU PLEŤ

Muži pro svou pokožku potřebují mírně odlišnou péči než ženy, neboť mají jiné potřeby s ohledem na anatomii i fyziologii jejich kůže. Užíváním dámské kosmetiky muži určitě nic nepokazí, ale také nedosáhnou takových pozitivních výsledků jako u kosmetiky pro ně speciálně sestavené.

Péče pro muže by měla splňovat pár základních pravidel, jako je jednoduchost, rychlost, účinnost a maximální šetrnost k citlivé pokožce namáhané holením. Pánská řada DR. BAUMANN tato pravidla splňuje a je ideální na každodenní pravidelné používání. Pleť nepřesytí, ale dodá jí vše potřebné pro její rovnováhu a dokonalý vzhled. Obohacená je o protivráskový antioxidační komplex a makadamiový olej známý svým vysokým procentem kyseliny palmitoolejové, která je přítomná i v přirozeném kožním filmu (v množství přibližně 22 %) a je pro muže obzvláště potřebná z důvodu pravidelného narušování tohoto filmu holením.

  

Pánské produkty DR. BAUMANN neobsahují minerální oleje, silikony, parfemace ani chemické konzervanty. Více se o produktech můžete dozvědět přímo tady: http://bit.ly/panske_produkty_drbaumann

 

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail