Bílý chřest se šafránovou omáčkou

Bílý chřest se šafránovou omáčkou

Chřest je tím nejlepším, co se týká zdraví a chuti. Má velmi málo kalorií (z 90 % je tvořen vodou) a obsahuje vitamin C, vitamin E a řadu vitaminů B, které jsou důležité pro nervový systém. Přítomná je v něm také hodnotná kyselinu asparagová s odvodňujícím účinkem schopná povzbudit funkci ledvin.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

2 kg bílého chřestu

8 brambor (varný typ A)

 

Šafránová omáčka

1 malá cibule

4 PL olivového oleje

2 PL celozrnné mouky

1 g šafránu

1 limetka

sůl & pepř

 

Obloha

1 svazek pažitky nebo petrželky

 

Postup

Chřest, brambory

Připravte si chřest. Omyjte ho, očistěte od nečistot a odřízněte spodní čtvrtinu každého výhonku, které zahoďte. Výhonky následně oloupejte škrabkou a slupky využijte jako základ pro náš vývar z chřestu. Vařte je ve vodě po dobu 10 minut. Pomocí sběračky na pěnu poté vyjměte slupky a přidejte namísto nich do vody výhonky chřestu, které na mírném ohni vařte přibližně 15 minut v závislosti na tloušťce chřestu. Aby bylo dosaženo rovnoměrného dovaření chřestu, plavajícího na hladině vody, doporučujeme během vaření položit na hladinu vývaru kuchyňskou utěrku. Po uplynulé době vaření chřest vyjměte a chřestový vývar si ponechte do dalšího kroku k přípravě omáčky.

 

V průběhu vaření výhonků chřestu si oloupejte, nakrájejte a uvařte do měkka brambory zvlášť v osolené vodě. Brambory mohou být uvařené i na skus.

 

Šafránová omáčka

Při silném varu nechte po dobu asi 5 minut zredukovat 400 ml chřestového vývaru. Přidejte šafrán a šťávu z limetky. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a orestujte ji na olivovém oleji. Zaprašte ji celozrnnou moukou a vše rozmíchejte tak, aby vznikla jíška. K jíšce poté přilijte zredukovaný vývar z chřestu a povařte ho za stálého míchání pomocí metličky po dobu 2-3 minut. Omáčku dochuťte solí a pepřem, kdy ji před servírováním rozmixujte ponorným mixérem.

 

Na závěr můžete chřest se šafránovou omáčkou ozdobit pažitkou nebo petrželkou.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail