Cuketové špagety

Cuketové špagety

Cuketové špagety lze připravit rychle a úplně snadno na mnoho způsobů. Navíc cukety mají na svých 100 g pouze 20 kcal. Jíst chutně a zdravě s mnohem méně kaloriemi tedy nebylo nikdy jednodušší.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

Špagety

9 cuket

 

S avokádem

1 cibule

200 g cherry rajčat

150 ml zeleninového vývaru

2 avokáda

balsamikový ocet

sůl & pepř

 

S lískovými oříšky

2 PL celozrnné mouky

300 ml sójového mléka

150 g lískových ořechů (mletých)

1 limetka

2 snítky petrželky

sůl & pepř

 

Se žampiony

1 cibule

250 g žampionů

200 g uzeného tofu

150 ml bílého vína (veganského)

300 ml zeleninového vývaru

sůl & pepř

 

Postup

Špagety

Cukety oloupejte nebo pouze omyjte. Následně je nakrájejte do tvaru špaget nebo lépe nastrouhejte pomocí škrabky nebo spiralizéru na tenké plátky.

 

S avokádem

Oloupejte a nakrájejte najemno cibuli, kterou nechejte zpěnit na nepřilnavé pánvi. Pak přidejte na poloviny nakrájená rajčata a po krátké chvíli restování zalijte zeleninovým vývarem. 1⁄3 špaget z cuket vložte do této směsi a ponechejte je v pánvi 2 až 3 minuty. Mezitím oloupejte a nakrájejte avokádo na 2 cm velké kostky a přidejte ho ke špagetám. Krátce vše nakonec promíchejte a ochuťte kapkou balsamikového octa, solí a pepřem.

 

S lískovými oříšky

Za studena smíchejte celozrnnou mouku a sójové mléko a nechejte je vařit s přibližně 1⁄3 cuketových špaget. Směs prohazujte v pánvi zhruba 2 až 3 minuty a poté vše poduste. Přidejte lískové oříšky, limetkovou šťávu a nasekanou čerstvou petrželku. Na závěr ochuťte připravené jídlo solí a pepřem.

 

Se žampiony

Připravte si najemno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájené žampiony a tofu. Cibuli nechejte zpěnit na nepřilnavé pánvi, přidejte tofu a krátce společně restujte. Směs zalijte bílým vínem a zeleninovým vývarem za přidání žampiónů s 1⁄3 špagetových cuket, kdy vše za stálého promíchávání poduste.  Na závěr slijte přebytečnou tekutinu a ochuťte solí a pepřem.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail