Lilky „Roll Up“ s omáčkou z rajčat a oliv

Lilky „Roll Up“ s omáčkou z rajčat a oliv

Existují bíle, růžově, zeleně, žlutě a černě zabarvené lilky v jednobarevných i pruhovaných variantách. Jedno však mají společné. Jsou perfektní surovinou pro mnoho zdravých receptů a o jeden z nich bychom se tady s vámi rádi podělili.

 

V tomto receptu můžete z lilku vytvořené rolky, tak i rajčatovou omáčku jíst za studena i tepla. V případě potřeby je ohřejte v troubě. K pokrmu je vhodné servírovat listový salát např. rukolu s piniovými oříšky.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

 

Rolky z lilku

4 lilky

260 g kuskusu

500 ml pomerančové šťávy

1 cibule

1 červený paprikový lusk

kurkuma

kari koření

sůl & pepř

 

Omáčka z rajčat a oliv

800 ml rajčatové omáčky

400 g černých oliv (bez pecek)

1 limetka

pepř

 

Rajčatová omáčka

1 cibule

1 jablko

400 ml zeleninového vývaru

800 g pasírovaných rajčat

200 ml pomerančové šťávy

1 bobkový list

paprika (koření)

sůl & kajenský pepř

 

Příprava

Rolky z lilku

Omyté lilky podélně nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky, posolte je a nechejte asi 2 hodiny odpočívat, než z nich sůl vytáhne vodu. Poté lilky opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je papírovou utěrkou.

 

Dále si připravte kuskus, který ponechte ležet v pomerančové šťávě s kurkumou a kari tak dlouho, dokud nenasaje veškerou šťávu. Pokud chcete, aby se tento proces urychlil, nechejte pomerančovou šťávu s kurkumou a kari kořením přejít varem a až poté do ní nasypejte kuskus.

 

Mezitím oloupejte cibuli, očistěte paprikový lusk a nakrájejte je na malé kostičky. Připravené plátky lilku z obou stran opečte na pánvi s nepřilnavým povrchem a poté je odložte z pánve stranou. Do pánve pak vložte samostatně cibuli a papriku, které krátce orestujte. Pak přidejte kuskus a vše na pánvi dohromady ohřejte při mírné teplotě, přičemž vzniklou směs dochuťte solí a pepřem. Nakonec kuskus naservírujte na plátky lilku, které zamotejte do závitku.

 

Omáčka z rajčat a oliv

Nejprve si připravte jako základ rajčatovou omáčku. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kostičky a nechte ji zpěnit na pánvi s nepřilnavým povrchem. Mezitím si oloupejte jablko, zbavte ho jádřince a nakrájejte ho na malé kostičky. Poté ho přidejte k zpěněné cibulce a společně je poduste. Směs poprašte paprikou, zalijte zeleninovým vývarem a nakonec přidejte pasírovaná rajčata, pomerančovou šťávu a bobkový list. Tuto připravenou směs ponechte mírně vařit asi 1 hodinu. Poté vyjměte bobkový list a omáčku osolte a okořeňte kajenským pepřem. Společně pak nakonec rajčatovou omáčku a olivy rozmixujte ponorným mixérem do hrubé směsi, kterou dochuťte limetkovou šťávou a pepřem. Jestliže se vám zdá omáčka příliš silná, můžete ji zjemnit bílým sójovým jogurtem, čímž omáčka získá lehčí a svěžejší chuť.

 

TIP:

Rajčatovou omáčku lze samozřejmě dochutit také čerstvými bylinkami jako je bazalka, rozmarýn, tymián nebo petržel. Přidáním chilli papričky získáte klasickou omáčku arabiata a po přidání kapky balsamika dostane omáčka jedinečnou chuť.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail