Vitamin D

Vitamin D

Vitamin D potřebuje každý z nás po celý svůj život, protože má zásadní vliv na správné fungování lidského organismu. Jeho nedostatek vede k odvápnění kostí, snížení imunity, zvýšené náchylnosti k infekcím, vzniku svalových křečí, psychické nepohodě a dalším negativním následkům.

 

Existuje několik jeho forem, z nichž nejvýznamnější je ergokalciferol (vitamin D2) a cholekalciferol (vitamin D3), který jsme si sami schopni vytvářet v kůži při jejím oslunění.

 

Nicméně většina z nás trpí nedostatkem vitaminu D, jelikož po většinu roku nemáme možnost se vystavit takové intenzitě slunečního záření (konkrétně složce UVB), aby pokryla jeho dostatečný denní příjem. V létě je možné splnit tuto denní potřebu šetrným vystavením pokožky slunečnímu záření po dobu 20 – 30 minut. S přicházející zimou se tak dostáváme do tíživější situace, i přesto že jsme vitamin D schopni získat ze stravy.

 

Výsledky studie Státního zdravotního ústavu (CZVP SZÚ) z roku 2017 poukazují na skutečnost, že méně jak 1 % osob ve věku 18-90 let naplní svůj příjem vitaminu D z běžné české stravy.

 

Pokud upřednostňujete rostlinný původ vitamínu D3, tak ho můžete získat z doplňků stravy s výtažkem lišejníku. Pokud preferujete živočišný původ tohoto vitamínu, tak jsou vaší možností tučné ryby, vejce nebo mléčné výrobky.

 

Použité zdroje:

J.RUPRICH A KOL. Méně než 1% osob má dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy – v zimě to zakládá na problémy. Státní zdravotní ústav [online]. Brno, 2017 [cit. 2019-11-04]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/mene-nez-1-osob-ma-dostatek-vitaminu-d-z-obvykle-ceske

RUPRICH, J. a S. BISCHOFOVÁ. Z čeho reálně získáváme vitamin D a jaká je optimální potřeba. Státní zdravotní ústav [online]. CHPR Brno, 2018 [cit. 2019-11-04]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/z-ceho-realne-ziskavame-vitamin-d-a-jaka-je-optimalni

Bischofova, S.; Dofkova, M.; Blahova, J.; Kavrik, R.; Nevrla, J.; Rehurkova, I.; Ruprich, J. Dietary Intake of Vitamin D in the Czech Population: A Comparison with Dietary Reference Values, Main Food Sources Identified by a Total Diet Study. Nutrients 2018, 10, 1452.

 

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail