Zeleninové carpaccio

Zeleninové carpaccio

Pojem carpaccio je dnes pravděpodobně každému známý. Jedná se o označení druhu přípravy pokrmů, které sestávají z velmi tence nakrájených a marinovaných surovin. Málo kdo už ale ví, že je pojmenovaný podle slavného benátského malíře Vittora Carpaccia. Barevná kombinace surovin totiž tvůrci tohoto jídla připomínala Carpacciovy obrazy.

 

Suroviny (pro 4 osoby)

Zeleninové carpaccio

2 rajčata

2 cukety

1 bulvový celer

 

Listový salát a kostky červené řepy

1 listový salát

2 červené řepy

100 g sezamu

 

Dressing

300 g bílého sójového jogurtu

200 ml zeleninového vývaru

100 g malin

1 limetka

sůl & pepř

 

TIP

Na zeleninové carpaccio je možné použít jakoukoli jinou zeleninu. V létě se velmi hodí zapojit meloun. Podle chuti lze i toto jídlo ozdobit vyřezávaným jablkem.

 

Postup

Zeleninové carpaccio

Rajčata, cukety a bulvový celer očistěte a nakrájejte na velmi jemné plátky. Poté blanšírujte dle chuti bulvový celer a cukety v osolené vodě. Zeleninu nakonec naskládejte na talíře.

Listový salát a kostky červené řepy

Salát omyjte, nakrájejte a položte na připravené zeleninové carpaccio. Uvařenou červenou řepu oloupejte a nakrájejte ji na velké kostky, které obalte po stranách nebo celé v sezamu.

Dressing

Všechny suroviny určené pro dressing rozmixujte tyčovým mixérem a vzniklou směs ochuťte šťávou z poloviny limetky, solí a pepřem. Nakonec jím zalijte připravené carpaccio se salátem.

Zpět na výpis článků

Získávejte ty nejlepší novinky na e-mail