Habešský olej

Habešský olej

Habešský olej se získává ze semen rostliny Katránu etiopského (Crambe abyssinica) pocházejícího z náhorních planin severovýchodní Etiopie. V současnosti je rozšířen do vícero oblastí Afriky a najdeme ho také v Evropě. S oblastí původu zůstane však navždy spojený, protože nese pojmenování související s historií Etiopie jako habešského císařství. Obdobně je tomu i u jeho synonyma abysiniánového oleje, u kterého slovo Abyssinia dříve označovalo území této země.

 

S tímto olejem se setkáme především ve vlasové kosmetice. Nicméně ho najdeme i v kosmetice pečující o pokožku, kdy pak bývá vyzdvihován jeho intenzivní hydratační účinek.

 

První pocity po nanesení habešského oleje na pokožku bývají překvapení a zaujetí, jelikož svou neobvyklou lehkostí a téměř nulovým pocitem mastnoty neodpovídá žádnému z doposud užívaných rostlinných olejů. Má s tím co dočinění jeho složení. Obsahuje oproti jiným olejům vysokou koncentraci nenasycených mastných kyselin, převážně kyseliny erukové (až 60 %), která dodává vlasům intenzivní lesk a jemnost.

Habešský olej velmi dobře simuluje účinek silikonů a vyhlazení povrchu vlasu. Vytváří lehký film vykazující maximální hebkost, aniž bychom se museli obávat jeho nepropustnosti. Působí také proti zacuchávání, chrání vlasy před nepříznivými vlivy vnějšího prostřední a brání je před vysušováním i před vymýváním barvy. Výsledkem jsou zářivé pevné vlasy.

 

Díky všem svým benefitům bývá bez obav doporučován jemným vlasům, protože je umí důkladně vyživit bez ztráty objemu.

 

Na kvalitní péči tímto olejem se podepisují také ve vysokém množství přítomné esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo neumí samo syntetizovat a my jsme je nuceni našemu tělu dodávat. Ku prospěchu nejen stavu vlasů, ale i pokožky svými regeneračními a revitalizačními účinky intenzivně pomohou v oleji přítomná kyselina linolová (až 13 %) a kyselina linolenová (až 7 %).

Poznat účinky habešského oleje můžete formou šetrné Masky na vlasy DR. BAUMANN, v níž najdete řadu dalších pro vlasy přínosných látek. Více informací >>.

Späť na výpis článkov

Získavajte tie najlepšie novinky na e-mail