Neobyčejná rostlina s výjimečným pěsticím olejem

Neobyčejná rostlina s výjimečným pěsticím olejem

Pro tuto neobyčejnou rostlinu existuje hned několik názvů jako je noční svíce, noční růže nebo večerní hvězda. Všechna tato pojmenování vychází ze zajímavé skutečnosti, že její žluté květy ve večerních hodinách rozkvétají, kvetou celou noc a nadcházejícího dne uvadají. V průběhu kvetení vydávají velmi intenzivní vůni lákající noční motýly k opylení.

 

Na video rozkvétající pupalky se můžete podívat přímo tady:
https://www.youtube.com/watch?v=BTLLw0C6yEk

 

Botanický název této rostliny je pupalka dvouletá (Oenothera biennis), která je svým vzhledem podobná divizně. Do Evropy byla přivezena ze Severní Ameriky začátkem 17. století, kde ji používali Indiáni k vnějšímu hojení ran, ošetření kožních potíží nebo vnitřní léčbě nachlazení. V současnosti se u nás vyskytuje na březích řek a násypech nebo se pěstuje jako vzácná plodina. Z pupalky můžeme použít kořen, který je jedlý a je považován za výživnou zeleninu. Dále také její lodyhu, listy a zejména semena, z nichž se lisováním za studena získává vysoce kvalitní pupalkový olej jemně žluté barvy.

 

 

Tento olej je výjimečný svým vysokým obsahem nenasycených esenciálních mastných kyselin, jimiž jsou kyselina linolová (až 73 %) a gama-linolenová (až 12 %), nepostradatelnými pro správné fungování lidského těla. Vzhledem k pokožce se jejich nedostatek projevuje narušením fyziologické regulace vody, čímž se zvyšuje transepidermální ztráta vody (TEWL). Důsledkem je suchá přecitlivělá pokožka se ztrátou pružnosti, u které dochází k abnormálnímu dělení buněk, pomalému hojení ran a častému vzniku zánětů. Taková pokožka trpí na ekzémy a vznik pigmentových skvrn.

 

 

Pupalkovým olejem lze výborně ošetřit citlivou, hrubou, suchou a šupinatou pokožku se sklonem k zánětům. Perfektní je na atopický ekzém a lupénku, kdy často bývá při jejich projevech jedinou možností, která nepálí a ulevuje. Posiluje bariérovou funkci kůže, zvyšuje její elasticitu a zlepšuje stav pokožky. Celkově má regenerační a protizánětlivý účinek. Kvůli tomuto výčtu pozitivních účinků je součástí různých anti-age přípravků a také výrobků určených k péči i prevenci proti striím v těhotenství. Ideální je také do podzimního a zimního období, protože citlivě a účinně ošetřuje pokožku zasaženou chladným větrným počasím.

 

 

Přesto však pupálkový olej běžně nepotkáváme ve složení různých kosmetických přípravků. Vliv má na to jeho vysoká cena a také obtížná zpracovatelnost. Pupálkový olej totiž snadno žlukne z důvodu vysokého obsahu nenasycených mastných kyselin a ne každý výrobce má vypracované účinné technologické know-how proti jejich oxidaci.

 

Veškeré zmíněné výrobky obsahující pupalkový olej si můžete zakoupit v certifikovaných kosmetických salonech Dr. Baumann nebo na uzavřeném e-shopu po registraci v jednom z našich salonů: http://eshop.dr-baumann.cz/

 

Späť na výpis článkov

Získavajte tie najlepšie novinky na e-mail