Infračervené záření

Infračervené záření

Infračervené (IR) záření je přirozenou součástí slunečních paprsků dopadajících na naši kůži stejně tak jako záření viditelné a ultrafialové (UV). Oproti nim ale proniká hlouběji do kůže. Vliv na to má jeho spektrum tvořené vyššími vlnovými délkami, podle kterých můžeme IR záření dělit na:

1. IR-A (760 - 1400 nm) - schopné proniknout až do podkoží,​
2. IR-B (1400 - 3000 nm) - částečně pohlcováno pokožkou a horní částí škáry,
3. IR-C (3000 - 10 000 nm) - neprochází atmosférou, tudíž není součástí slunečního záření.

 

Na zemský povrch dopadá přibližně 54 % IR záření prostřednictvím slunečních paprsků, což je v porovnání se 7 % UV záření poměrně vysoké číslo. Máme se tedy čeho obávat?

 

Mnohé studie naznačují, že IR-A záření přispívá k degradaci kolagenu v kůži, narušení funkce kožních buněk a zvýšené produkci volných radikálů. Projevují se viditelné znaky předčasného stárnutí pleti. Objevují se dříve vrásky, popraskané žilky, pigmentační skvrny a pleť je suchá, kdy ztrácí svou elasticitu a je povadlá.

Pokud vystavíme kůži intenzivnímu IR-A záření o širokém rozsahu vlnových délek, můžeme očekávat výše zmíněné negativní účinky na kůži. Důležité si je ale uvědomit rozdíl mezi působením umělého a přirozeného zdroje IR-A záření. Spousta studií týkajících se tohoto tématu není proto zcela vypovídajících, jelikož se použily pro testy umělé zdroje IR záření, které neodpovídají realitě a skutečnému slunečnímu IR-A záření. Jako vhodné přirovnání můžeme zmínit tvrzení ohledně zdraví prospěšného pití skleničky červeného vína denně, oproti ne moc ideálnímu pití celé lahve červeného vína denně jedenkrát týdně. Dávkování hraje podstatnou roli.

 

JEDINEČNÁ PŘÍLEŽITOST PRO KOSMETIČKY ÚČASTNIT SE ZDARMA SEMINÁŘE ČISTÝ ANTI-AGE S KOSMETIKOU DR. BAUMANN. VÍCE INFORMACÍ ->

 

Naopak je známé, že přirozené sluneční IR-A záření pomáhá čelit a následně řešit následky negativních projevů UV záření na kůži. Po mnoho let také využíváme IR záření k urychlení hojení ran, při zánětlivých onemocněních kůže nebo při fotodynamické terapii. Neměli bychom ho považovat za nepřítele. Další výzkumy nicméně dále probíhají, takže se do budoucna můžeme těšit na nové informace týkající se vlivu slunečního IR záření na kůži.

 

Momentálně se obvykle pomocí kosmetických přípravků chráníme proti jeho negativním účinkům pomocí antioxidantů a zaměřujeme se na boj s volnými radikály.

 

Volné radikály vznikají přirozeně v našem těle stárnutím nebo nadbytečně vlivem vnějšího prostředí (smog) či naším způsobem života (kouření, stres). Určitě si ale nikdo z nás nepřeje, aby docházelo k dalšímu navýšení jejich počtu případným vlivem přirozeného IR-A záření.

Velmi účinnými ingrediencemi vychytávajícími volné radikály jsou např. vitamin E a C, extrakt z hroznových semen, hroznový olej nebo extrakt z truskavce ptačího. Přírodní vitamin E najdete ve všech přípravcích sluneční péče DR. BAUMANN. Doporučujeme také užít koncentrovanou formu síly ampulek Vitamin E 100 % přírodní řady DR. BAUMANN nebo Vitamin C, H, D-panthenol řady SkinIdent.

 

Použité zdroje:

BENEŠ, Jiří, Jaroslava KYMPLOVÁ a František VÍTEK. Základy fyziky pro lékařské a zdravotnické obory: pro studium i praxi. Praha: Grada, 2015

RAJNOCHOVÁ SVOBODOVÁ, Alena. Poškození kůže působením slunečního záření, možnosti ochrany a prevence. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2012

ETTLER, Karel. Fotoprotekce kůže: ochrana kůže před účinky ultrafialového záření. Vyd. 1. Praha: Triton, 2004

R. KORAĆ, Radava a Kapil M. KHAMBHOLJA. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation [online], 2011

GOSWAMI, Priyanka Kantivan, Mayuri SAMANT a Rashmi SRIVASTAVA. Natural Sunscreen Agents: A Review. Scholars Academic Journal of Pharmacy [online], 2013

BAILEY, Cynthia. Do You Need Sunscreen That Blocks Infrared? [online], 2017

Infrared and skin: Friend or foe. Journal of Photochemistry & Photobiology, B: Biology [online], 2016

SINGER, Sebastian, Sigrid KARRER a Mark BERNEBURG. Modern sun protection: A Review. Current Opinion in Pharmacology [online], 2019

 

Späť na výpis článkov

Získavajte tie najlepšie novinky na e-mail